Enkla bagels

Goda bagels som går lätt att baka. Ett trevligt grundrecept på bröd till ost eller andra goda pålägg!

Du behöver

  • 5dl vatten
  • 25g jäst
  • 1/2 dl sirap (ej med malt)
  • 2 tsk salt
  • 1 msk matolja
  • 13-14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
  • 3 msk sesamfrön
  • Cirka 3 liter vatten + 4 msk socker till kokning

Gör så här:

12 bröd

Värm deg-vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet och tillsätt sirap, olja och salt. Knåda i mjölet tills degen börjar bli fast och släpper från bunkens kanter. Knåda sedan degen i minst fem minuter, helst med degblandare.

Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och skär degen i 12 bitar.

Forma varje degbit till tvåcentimeter tjocka rullar. Forma till ringar och nyp ihop skarven noga. Låt nu bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.

Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Det ska inte stormkoka.

Sänk ner bröden i vatten och koka cirka 2 minuter, till de flyter upp. Tag upp med hålslev, låt eventuellt rinna av lite på ett galler och lägg tillbaka bröden på plåten.

Pensla med vispat ägg och vänd eventuellt i sesamfrön om du vill dekorera bröden.

Baka av i 200-225 grader i cirka 15 minuter och servera varma med ost eller andra pålägg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Kenta
29 januari 2014

Dom kan omöjligt sjunka, hur sänker man ngt som är fullt med luft efter jäsning? Helt emot alla fysikens lagar.

Kommentar av Alva
7 juli 2013

Är Bagels gott? har aldrig smakat de för

Kommentar av osignerat
9 januari 2013

dom ska inte sjunka, man SÄNKER/LÄGGER NER dom i vattnet. Så ska dom flyta upp till ytan, står ju klart och tydligt!

Kommentar av osignerat
24 april 2012

Mina bagels sjönk inte heller vid kokningen men blev ändå fantastiskt goda :D

Kommentar av osignerat
23 mars 2012

Att pensla med ägg är en fördel om du ska ha vallmofrön på eller liknandeannars behövs det inte. Ett tips är att "stansa" ut hålen i mitten med ett shotglas, om man inte vill att dom ska gå ihop. Finns inget bättre än nybakade med creamchesse, skinka och grönsaker.

Kommentar av Johan
3 mars 2012

varför sjunker inte mina bagels vid kokningen? :(

Kommentar av osignerat
5 november 2011

Är det någon som vet om man det går att förebereda bagels så långt, genom att frysa dem, att det bara är att gära det sista dvs grädda dem i ugnen under 15 min.

Kommentar av osignerat
26 juli 2011

varför skriver vissa att man inte skall pensla dem med ägg?

Svar av David
3 januari 2012

Du måste inte pensla med ägg... Är för att det ska bli lite yta på dem, själv gör jag aldrig det.

Kommentar av osignerat
11 juni 2011

Ska bröden verkligen sjunka? Det gjorde i alla fall inte mina...

Kommentar av osignerat
8 juni 2011

ska dom penslas med ägg eller inte??

Svar av Namn/signatur
22 juni 2011

men snälla.. läs receptet

Svar av Jessica
15 juni 2012

Man kan göra det om man ska ha något på, men annars behövs det inte.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

morotskaka.com

Cheesecake

Fruktig fika

Cheesecake är en populär fikakaka där varianterna är många. Baka en god variant med bär!

cheesecake.nu


Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

Tzatziki är ett måste till grillat och medelhavsmat. Oavsett om du planerar sommarfest med buffé eller lunch en vanlig tisdag lyfter såsen måltiden till en lite högre nivå. Med mustig rödvinssås till får rustika kötträtter med potatis en extra skjuts. Yoghurt och mynta rör du snabbt ihop till en raita som svalkar till kryddiga rätter och heta grytor. Det är såsen som gör det!

 sasrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...