Citronbagels

Bagels med härlig smak av citron och balanserad sötma.

Du behöver

  • 4,5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 2 msk honung
  • 3 msk rårörssocker
  • 1 ekologisk citron
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smält smör
  • 13 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
  • 1 ägg
  • Cirka 3 liter vatten + 4 msk socker till kokning

Gör så här:

12 bröd

Värm vattnet till 37 grader. Skrubba citronen i ljummet vatten. Riv det gula på skalet och pressa ur saften. Lös jästen i vattnet och tillsätt socker, honung, smör, salt, citronskal och -saft. Knåda i mjölet tills degen börjar bli fast och släpper från bunkens kanter. Knåda sedan degen i tio minuter, helst med degblandare.

Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och skär degen i 12 bitar.

Forma varje degbit till två centimeter tjocka rullar. Gör ringar och nyp ihop skarven noga. Låt nu bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.

Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Det ska inte stormkoka.

Sänk ner bröden i vatten och koka cirka 2 minuter, tills de flyter upp. Tag upp med hålslev, låt eventuellt rinna av lite på ett galler och lägg tillbaka bröden på plåten.

Pensla med vispat ägg.

Baka av i 200-225 grader i cirka 15 minuter och servera varma som de är eller med smör.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu


Pingst

Pingsttid med dignande kakfat

Vad behövs för en skön pingsthelg? Baka kolakakor och sätt på kaffet!

De flesta klarar av att baka en plåt småkakor och nog är det värt mödan! Hembakad fika smakar bäst mellan hägg och syren i tiden kring pingst. Chokladdrömmar är klassiska trillade kakor som är lätta att lyckas med. Komplettera gärna med sockerkaka! Dukningen är också viktig: små spetsdukar, finkopparna, friska blommor i överflöd gör fikastunden till en välbehövlig vila.

 smakakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...