Vaniljbagels

Vackra och goda bagels som platsar på vilket fikabord som helst. Eller kanske på frukostbrickan till någon särskilt utvald...

Du behöver

  • 5dl vatten
  • 25g jäst
  • 0,75 dl ljussirap
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver eller 2 msk vaniljsocker
  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg
  • 14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
  • 3 msk pärlsocker
  • Cirka 3 liter vatten + 4 msk socker till kokning

Gör så här:

12 bröd

Värm deg-vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet och tillsätt vanilj, socker, smör och salt. Knåda i mjölet tills degen börjar bli fast och släpper från bunkens kanter. Knåda sedan degen i tio minuter, helst med degblandare.

Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och skär degen i 12 bitar.

Forma varje degbit till tvåcentimeter tjocka rullar. Gör ringar och nyp ihop skarven noga. Forma ringarna till hjärtan. Låt nu bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.

Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Det ska inte stormkoka.

Sänk ner bröden i vatten och koka cirka 2 minuter, till de flyter upp. Tag upp med hålslev, låt eventuellt rinna av lite på ett galler och lägg tillbaka bröden på plåten.

Pensla med vispat ägg och vänd eventuellt i pärlsocker om du vill dekorera bröden.

Baka av i 200-225 grader i cirka 15 minuter och servera varma som de är eller med smör.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Pappasan
11 maj 2012

Om man nu skall göra sig besväret att baka bagels så inte skall det väl vara som kaffebröd!?!?

Nej, använd samma recept och ta bort pärlsocker och vanilj samt använd litet salt i vattnet man kokar med.

Bagels med Philly cheese och ruccola eller min favorit:

1 bagel med sesamfrön på, en halv skivad avocado, 2 till 3 skivor rökt kalkon, salladsblad samt toppa av med en tsk lingonsylt.

Baka med fantasi, bagels kan ha vad som helst på dem. Grundreceptet är detsamma som ovan.

Kommentar av osignerat
3 augusti 2011

Några kommentar till receptet som jag just gjorde:

- tyckte att de blev alldeles för stora, så istället för 12, dela degen i 20 bitar

- när jag la de i den kokande vattnet, vissa av dem sjönk aldrig ner på botten av kastrullen, de flöt hela tiden...och då visste jag inte längre om de skulle kokas i två minuter...blev förvirrad

- 15 min i 225 grader...räckte inte, mina behövde kanske 20-25 min innan de började bli bruna

Resultatet blev inte alls som jag hade tänkt mig :(

Kommentar av Amanda
17 januari 2010

Låter väldigt gott! :D

Kommentar av Lisa
17 januari 2010

Det ska jag nog ta och prova någon gång!

Svar av Namn/signatur
11 juli 2013

japp

Kommentar av Emelie
30 mars 2010

Underbart goda !!

Yummie :)


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Småkakor

Kringlor

Att bjuda på småkakor är allt annat än småaktigt! Att baka kringlor är motsatsen till krångligt!

bakakaka.se

Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

efterratter.se


Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

Kanelbullar finns det i många former. Den klassiska kanelbullen är fantastiskt god men med en rejäl dos kardemumma får vi istället minst lika goda kardemummabullar.

Butterkaka är en annan favorit som stått sig i längden, ja, namnet har den förstås från engelskans butter: smör, men innehåller också russin och vaniljkräm... Det är tid att sprida lite kärlek, omtanke och kaneldoft!

 bakabullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...