Vaniljbagels

Vackra och goda bagels som platsar på vilket fikabord som helst. Eller kanske på frukostbrickan till någon särskilt utvald...

Du behöver

  • 5dl vatten
  • 25g jäst
  • 0,75 dl ljussirap
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver eller 2 msk vaniljsocker
  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg
  • 14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
  • 3 msk pärlsocker
  • Cirka 3 liter vatten + 4 msk socker till kokning

Gör så här:

12 bröd

Värm deg-vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet och tillsätt vanilj, socker, smör och salt. Knåda i mjölet tills degen börjar bli fast och släpper från bunkens kanter. Knåda sedan degen i tio minuter, helst med degblandare.

Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och skär degen i 12 bitar.

Forma varje degbit till tvåcentimeter tjocka rullar. Gör ringar och nyp ihop skarven noga. Forma ringarna till hjärtan. Låt nu bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.

Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Det ska inte stormkoka.

Sänk ner bröden i vatten och koka cirka 2 minuter, till de flyter upp. Tag upp med hålslev, låt eventuellt rinna av lite på ett galler och lägg tillbaka bröden på plåten.

Pensla med vispat ägg och vänd eventuellt i pärlsocker om du vill dekorera bröden.

Baka av i 200-225 grader i cirka 15 minuter och servera varma som de är eller med smör.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Pappasan
11 maj 2012

Om man nu skall göra sig besväret att baka bagels så inte skall det väl vara som kaffebröd!?!?

Nej, använd samma recept och ta bort pärlsocker och vanilj samt använd litet salt i vattnet man kokar med.

Bagels med Philly cheese och ruccola eller min favorit:

1 bagel med sesamfrön på, en halv skivad avocado, 2 till 3 skivor rökt kalkon, salladsblad samt toppa av med en tsk lingonsylt.

Baka med fantasi, bagels kan ha vad som helst på dem. Grundreceptet är detsamma som ovan.

Kommentar av osignerat
3 augusti 2011

Några kommentar till receptet som jag just gjorde:

- tyckte att de blev alldeles för stora, så istället för 12, dela degen i 20 bitar

- när jag la de i den kokande vattnet, vissa av dem sjönk aldrig ner på botten av kastrullen, de flöt hela tiden...och då visste jag inte längre om de skulle kokas i två minuter...blev förvirrad

- 15 min i 225 grader...räckte inte, mina behövde kanske 20-25 min innan de började bli bruna

Resultatet blev inte alls som jag hade tänkt mig :(

Kommentar av Amanda
17 januari 2010

Låter väldigt gott! :D

Kommentar av Lisa
17 januari 2010

Det ska jag nog ta och prova någon gång!

Svar av Namn/signatur
11 juli 2013

japp

Kommentar av Emelie
30 mars 2010

Underbart goda !!

Yummie :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se


Gröt

Nya bättre frukostvanor

Skrädmjölsgröt görs på rostat havremjöl som blir välkommen omväxling till havregrynsgröten.

Vi är ganska så bestämda när det gäller våra frukostvanor och har svårt att ändra oss. Fil, mackor, kokt ägg, och så gröt... Glamourös kan man inte kalla grötskålen men den har en särskild plats i våra hjärtan. Skaffa försiktigt nya vanor med blötlagd gröt som får tuggmotstånd av solrosfrön och torkade aprikoser, eller prova slät skrädmjölsgröt som smakar härligt nötigt. Vinn ny mark på frukostfronten!

 gröt.com


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...