Vaniljbagels

Vackra och goda bagels som platsar på vilket fikabord som helst. Eller kanske på frukostbrickan till någon särskilt utvald...

Du behöver

  • 5dl vatten
  • 25g jäst
  • 0,75 dl ljussirap
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver eller 2 msk vaniljsocker
  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg
  • 14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
  • 3 msk pärlsocker
  • Cirka 3 liter vatten + 4 msk socker till kokning

Gör så här:

12 bröd

Värm deg-vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet och tillsätt vanilj, socker, smör och salt. Knåda i mjölet tills degen börjar bli fast och släpper från bunkens kanter. Knåda sedan degen i tio minuter, helst med degblandare.

Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och skär degen i 12 bitar.

Forma varje degbit till tvåcentimeter tjocka rullar. Gör ringar och nyp ihop skarven noga. Forma ringarna till hjärtan. Låt nu bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.

Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Det ska inte stormkoka.

Sänk ner bröden i vatten och koka cirka 2 minuter, till de flyter upp. Tag upp med hålslev, låt eventuellt rinna av lite på ett galler och lägg tillbaka bröden på plåten.

Pensla med vispat ägg och vänd eventuellt i pärlsocker om du vill dekorera bröden.

Baka av i 200-225 grader i cirka 15 minuter och servera varma som de är eller med smör.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Pappasan
11 maj 2012

Om man nu skall göra sig besväret att baka bagels så inte skall det väl vara som kaffebröd!?!?

Nej, använd samma recept och ta bort pärlsocker och vanilj samt använd litet salt i vattnet man kokar med.

Bagels med Philly cheese och ruccola eller min favorit:

1 bagel med sesamfrön på, en halv skivad avocado, 2 till 3 skivor rökt kalkon, salladsblad samt toppa av med en tsk lingonsylt.

Baka med fantasi, bagels kan ha vad som helst på dem. Grundreceptet är detsamma som ovan.

Kommentar av osignerat
3 augusti 2011

Några kommentar till receptet som jag just gjorde:

- tyckte att de blev alldeles för stora, så istället för 12, dela degen i 20 bitar

- när jag la de i den kokande vattnet, vissa av dem sjönk aldrig ner på botten av kastrullen, de flöt hela tiden...och då visste jag inte längre om de skulle kokas i två minuter...blev förvirrad

- 15 min i 225 grader...räckte inte, mina behövde kanske 20-25 min innan de började bli bruna

Resultatet blev inte alls som jag hade tänkt mig :(

Kommentar av Amanda
17 januari 2010

Låter väldigt gott! :D

Kommentar av Lisa
17 januari 2010

Det ska jag nog ta och prova någon gång!

Svar av Namn/signatur
11 juli 2013

japp

Kommentar av Emelie
30 mars 2010

Underbart goda !!

Yummie :)


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Fisk i ugn

Äppelfylld lax

Helstekt fisk i ugn är ett gott alternativ till filé. Äppelfylld lax är enkel lyxmat!

helgmenyn.se

Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

vegetariskarecept.se


Julbröd

Hembakat bröd till jul

Det är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar.

Brödet till jul ska vara smakrikt och gärna traditionellt. Baka mjuka hålkakor som avnjuts med smör och kanske marmelad eller ta med en saftig pomeranslimpa som gåbortspresent. Hembakat gör julbordet trevligare!

 hembakatbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...