Chokladbagels

Så gott som bara möjligt... nybakta chokladbagels till förmiddagskaffet eller eftermiddagsteet. Lite pilligt att få till chokladfyllningen, men väl värt jobbet!

Du behöver

  • 5dl vatten
  • 25g jäst
  • 1/2 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg
  • 50 gram mörk choklad
  • 13-14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
  • 3 msk chokladströssel
  • Cirka 3 liter vatten + 4 msk socker till kokning

Gör så här:

12 bröd

Värm deg-vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet och tillsätt vanilj, socker, smör och salt. Knåda i mjölet tills degen börjar bli fast och släpper från bunkens kanter. Knåda sedan degen i minst fem minuter, helst med degblandare.

Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

Under tiden grovhackar du chokladen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och skär degen i 12 bitar.

Forma varje degbit till tvåcentimeter tjocka rullar, platta ut dem lite. Dela upp chokladen jämnt i 12 högar, lägg bitarna på degbitarna och tryck in dem i degen. Forma till rullar, gör ringar och nyp ihop skarven noga. Försök få chokladen att stanna i brödet, annars kommer den att brännas i ugnen. Låt nu bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.

Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Det ska inte stormkoka.

Sänk ner bröden i vatten och koka cirka 2 minuter, till de flyter upp. Tag upp med hålslev, låt eventuellt rinna av lite på ett galler och lägg tillbaka bröden på plåten.

Pensla med vispat ägg och vänd eventuellt i chokladströssel om du vill dekorera bröden.

Baka av i 200-225 grader i cirka 15 minuter och servera varma som de är eller med smör.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

lasagne.nu

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu


Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

Vare sig du väljer köttfri måndag eller helvegetariskt finns massor av goda vegetariska rätter att laga. Från österländska kök kommer falafel, harira och baba ganoush som vi kommit att älska. Ugnsrätter som gratinerad squash med quornfärs eller tomatgratinerade jordärtskockor värmer och mättar.

Välj vegetariskt oftare och gör en insats för miljön samtidigt som du får nya matupplevelser!

 vegetariskarecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...