Amerikanska bagels

Rosta dem, ät dem med smör eller prova något av våra förslag på fyllningar.

Du behöver

  • 500 g vatten (5 dl)
  • 25 g jäst
  • 12 g neutral olja (ca 1 msk)
  • 40 g honung (ca 2 msk)
  • 800 g vetemjöl special
  • 9 g salt (1 1/2 tsk)
  • vatten + socker, 1 msk/l
  • ägg till pensling
  • frön, t ex pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön

Gör så här:

12 st

Ljumma vattnet tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och lös med lite av vattnet, tillsätt därefter resten av vattnet tillsammans med olja och honung. Arbeta in mjölet, lite i taget och tillsätt saltet. Knåda degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Ta upp degen och dela den i 12 bitar om cirka 110-115 gram styck. Forma ringar och nyp ihop skarven mycket noggrannt. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull med 1 msk socker per liter vatten. Sänk ner bröden, några få åt gången och koka dem cirka 2 minuter (stormkoka inte). Ta upp, gärna med hålslev och låt rinna av på galler. Pensla med uppvispad äggvita eller ägg. Rulla bröden i frön. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 225 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter, tills de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Elin
18 januari 2014

Vad menas med neutral olja? Utan smak?

Olivolja eller rapsolja?

Redaktionens kommentar
Rapsolja går ofta bra. Annars är majsolja mild i smaken.

Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Vegetariskt

Nyttigt utan nötter

Hoppa över köttbullarna och laga nyttiga solrosbollar. Lätt och gott även utan nötter.

helgmenyn.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se


Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

Färdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär...

 glutenfriarecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...