Amerikanska bagels

Rosta dem, ät dem med smör eller prova något av våra förslag på fyllningar.

Du behöver

  • 500 g vatten (5 dl)
  • 25 g jäst
  • 12 g neutral olja (ca 1 msk)
  • 40 g honung (ca 2 msk)
  • 800 g vetemjöl special
  • 9 g salt (1 1/2 tsk)
  • vatten + socker, 1 msk/l
  • ägg till pensling
  • frön, t ex pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön

Gör så här:

12 st

Ljumma vattnet tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och lös med lite av vattnet, tillsätt därefter resten av vattnet tillsammans med olja och honung. Arbeta in mjölet, lite i taget och tillsätt saltet. Knåda degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Ta upp degen och dela den i 12 bitar om cirka 110-115 gram styck. Forma ringar och nyp ihop skarven mycket noggrannt. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull med 1 msk socker per liter vatten. Sänk ner bröden, några få åt gången och koka dem cirka 2 minuter (stormkoka inte). Ta upp, gärna med hålslev och låt rinna av på galler. Pensla med uppvispad äggvita eller ägg. Rulla bröden i frön. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 225 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter, tills de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Elin
18 januari 2014

Vad menas med neutral olja? Utan smak?

Olivolja eller rapsolja?

Redaktionens kommentar
Rapsolja går ofta bra. Annars är majsolja mild i smaken.

Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Svalkande dryck

Svalkande recept

Sommarvärmen är här och vi längtar efter något svalkande i solen. Prova en välkyld drink på vattenmelon och mynta!

fruktrecept.se

Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

bakakaka.se


Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

Vi är många som gillar scones! Att scones är populärt är kanske inte så konstigt - detta snabba bröd, som inte behöver jäsa, är lättbakat, kan varieras på många sätt. Och det smakar fantastiskt!

Nybakade scones, med smör och ost, kanske en god citrusmarmelad eller sommarens sylt från förrådet? Och så te till, förstås!

Variera sconesen med ett recept där torkad frukt och grahamsmjöl ger god smak åt brödet. Baka en omgång fruktscones, koka en kanna gott te och njut inne i värmen medan vårvintern härjar som värst utanför fönstret.

Snabba, men varma mathälsningar från pepparochsalt!

 scones.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...