Amerikanska bagels

Rosta dem, ät dem med smör eller prova något av våra förslag på fyllningar.

Du behöver

  • 500 g vatten (5 dl)
  • 25 g jäst
  • 12 g neutral olja (ca 1 msk)
  • 40 g honung (ca 2 msk)
  • 800 g vetemjöl special
  • 9 g salt (1 1/2 tsk)
  • vatten + socker, 1 msk/l
  • ägg till pensling
  • frön, t ex pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön

Gör så här:

12 st

Ljumma vattnet tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och lös med lite av vattnet, tillsätt därefter resten av vattnet tillsammans med olja och honung. Arbeta in mjölet, lite i taget och tillsätt saltet. Knåda degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Ta upp degen och dela den i 12 bitar om cirka 110-115 gram styck. Forma ringar och nyp ihop skarven mycket noggrannt. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull med 1 msk socker per liter vatten. Sänk ner bröden, några få åt gången och koka dem cirka 2 minuter (stormkoka inte). Ta upp, gärna med hålslev och låt rinna av på galler. Pensla med uppvispad äggvita eller ägg. Rulla bröden i frön. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 225 graders ugnsvärme i cirka 15 minuter, tills de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Elin
18 januari 2014

Vad menas med neutral olja? Utan smak?

Olivolja eller rapsolja?

Redaktionens kommentar
Rapsolja går ofta bra. Annars är majsolja mild i smaken.

Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

sopprecept.se

Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

bakapizza.se


Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

Gräddtårtan förknippas starkt med kalas, prova en ovanligt god variant med lemon curd i fyllningen! När de färska bären börjar komma lyfts de fram fint i en härlig pannkakstårta.

Alla kan baka tårta! Marängtårta med moccagrädde blir klar på en kvart med färdiga bottnar. Eller överraska med en nyskapande fyllning av hallon, lakrits och passionsfrukt. Variera med olika bär och garnera efter din egen fantasi. Lycka till med tårtkalaset!

 bakatårta.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...